Nov 12, 2012

EN INSÄNDARE: "SJUKLIG FIXERING VID USA-VALET"En insändare under FRIA ORD i Göteborgs-Posten tycker att vi har en sjuklig fixering vid USA-valet. Signaturen "Trötter" undrar om inte journalistkåren behöver professionell hjälp.

Om jag vore ansvarig utgivare av en tidning som producerar stora mängder rapporter från USA, så kanske jag skulle tänka till när jag läser en sådan insändare. Svenskar protesterar sällan och när de gör det, då bör man se upp.

Men kanske signaturen "Trötter" inte hade varit fullt så trött på journalisternas val-rapportering om innehållet hade varit annorlunda. Den typ av rapportering som rullas ut i detta valet är av ungefär samma slags metervara som vid förra valet, en oändligt detaljerad återgivning av framförallt republikanska talesmän, dag in och dag ut. Folk intervjuas på gatan. Det ena valet verkar det andra likt -- det är bara detaljerna som är annorlunda. Men om valkampanjen 2012 har framstått ganska likt de tidigare valkampanjerna -- då är det något som är fel. Valet 2012 var nämligen mycket speciellt. Det var året då allt blev så otroligt extremt. 

Det republikanska partiet hade utvecklats till ett extremt konservativt parti i krig med fackföreningar, i krig med kvinnor och i krig mot folkets demokratiska rätt att rösta. Aldrig hade väl någon anat att ett parti kunde inbilla sig att vinna genom att  förbjuda abort i alla lägen, förbjuda preventivmedel, be den växande delen av befolkningen av latinos, att själv-utvisa sig (self-deport), ta bort  Medicare, fri sjukvård för de över 65. 

Har "Trötter" läst något av detta? Har Trötter läst om kriget mot kvinnorna i detalj? Om republikanska män som vill tvinga på kvinnor att genomgå förödmjukande onödiga och dyra ultrajludundersökningar mot deras doktors och deras egen vilja? Och samma gubbars prat om "äkta våldtäkt" och att det är Guds vilja om en kvinna blir gravid efter en våldtäkt. Och kriget mot facket? Vad har "Trötter" hört om det? Och folkets uppror?
En förutsättning är naturligtvis att journalisten är intresserad av denna typ av frågor, är intresserad att skriva för läsarna och inte rädd för  att skriva om "simpla" ämnen som kriget mot  fackföreningar, kriget mot kvinnor och kriget mot folkets demokratiska rätt att rösta. Då kanske "Trötter" inte hade varit fullt så uttråkad.

No comments:

Post a Comment